Z detí, ktoré ľúbia zvieratá, vyrastú lepší ľudia

Z detí, ktoré ľúbia
Ilustračné foto
Zdroj: internet
2017-06-16 00:26:22 |

Dieťa, ktoré rodičia naučili rozlišovať, čo je spravodlivé, správne, vštepili mu lásku k zvieratám, je vo vzťahoch k druhým spravodlivejšie a láskavejšie.

Výučba detí od ranného veku, aby mali súcit a boli empatickí k svojim zvieracím maznáčikom, je nevyhnutná pri prevencii krutosti voči zvieratám a k rešpektovaniu ostatných ľudí, ktorí sa od nich líšia.

Keďže malé dieťa sa prirodzene identifikuje so zvieratami, ktoré sú živé bytosti ako my, môžeme to využiť, aby sme ho naučili, ako sa správať k iným ľuďom. Učenie detí, aby rešpektovali a chránili aj tých najmenších a najviac opovrhovaných medzi nami, je jednou z najdôležitejších životných lekcií, ktoré im môžeme dať. Pomáha im to naučiť sa vcítiť do kože iných ľudí a rovnako odsúdiť násilie.

Trénovanie empatie zabraňuje násiliu

Postoj dieťaťa k zvieratám môže predvídať jeho budúce správanie. Psychológovia poukazujú na to, že väčšina problémových detí, predtým, než začala šikanovať a biť spolužiakom, ubližovala najskôr zvieratám. Krutosť voči nim sa považuje za jeden z troch symptómov, ktoré predpovedajú vývoj psychopata a je zahrnutá ako kritérium pre poruchu správania u detí Americkou psychiatrickou asociáciou. Ľudia, ktorí sú schopní takýchto činov, majú vážne nedostatočne rozvinutý zmysel pre empatiu. Chýba im schopnosť pochopiť utrpenie, ktoré spôsobujú. Vyučovanie láskavosti a úcty k zvieratám je prvým krokom pri výučbe empatie u detí.


10 dôvodov, prečo dovoliť deťom domáce zviera


Choďte príkladom

Začlenenie jednoduchých konceptov lásky a úcty do každodenného života detí je jednoduché a zábavné. Deti kopírujú naše správanie, preto im choďte príkladom. Nepoužívajte vety, buď ticho, ty hlúpy pes. Nikdy nebite zvieratá. Ukážte im, že si ceníte ich život tým, že budete s nimi trpezliví, budete sa o ne s láskou starať, poskytnete im pravidelnú veterinárnu starostlivosť. Zahrňte zviera do svojho života, trávte s ním voľný čas, hrajte sa s ním, nech dieťa vidí, že je súčasťou rodiny. Vyvarujte sa vyhláseniam, ktoré znevažujú zvieratá, ako nenávidím mačky, sliepky sú hlúpe. Pamätajte, že hračky ovplyvňujú deti. Nekupujte videohry, ktoré deťom umožňujú zabíjať zvieratá.

Starostlivosť

Vysvetlite deťom, že je potrebné, aby sa zapájali do každodennej starostlivosti o domáce zvieratko, buduje to ich empatiu. Zoberte ich do miestneho útulku, kde sa postarajú aj o iné zvieratá, nie len o tie doma. Naučte ich, že si treba vážiť každý jeden život, či už motýľa, včely, všetkých voľne žijúcich živočíchov. Počas prechádzky v lese, na lúke, pri potoku pozbierajte plastové vrchnáky, fľaše a iné odpadky, ktoré môžu zraniť, alebo dokonca zabiť zver.

Prečítajte si tiež:

7 dôvodov, prečo kúpiť deťom psa

Dôležitý zoznam: 30 zásad slušného správania u detí

 

Fotogaléria


Foto: thinsktock.com
Zdroj: pp

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia