Ignorujete zlé správane dieťaťa? Robíte dobre

Ignorujete zlé správane dieťaťa?
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-05 00:29:12 |

Možno ste sa už stretli s termímom "plánované ignorovanie". Ide o výchovnú metódu, ktorú radia používať detskí terapeuti a špecialisti rodičom pri výchove.

Plánované ignorovanie by sa malo používať s jasným úmyslom. Neznamená to však, že budete predstierať nezáujem pri akomkoľvek správaní sa. Plánované ignorovanie jednoducho znamená, že si vyberiete situáciu, keď sa vaše dieťa správa zle a dôsledne ho budete ignorovať.

Aby to bolo účinné, musíte venovať pozornosť pozitívnemu správaniu sa vášho potomka a v takýchto situáciách ho pochváliť. Ide o to, aby dieťa zistilo, že jeho zlé správanie neprináša to, čo chce. Výsledkom bude, že dieťa svoje konanie či zlé správanie sa samo zastaví, pretože mu dôjde, že je to neefektívne a nič nedocieli.

Ako používať ignorovanie?

Zvoľte si „zlé správanie“ dieťaťa, na ktoré by ste za normálnych okolností reagovali. Začnite takým, o ktorom ste presvedčení, že sa len snaží upútať vašu pozornosť. Nereagujte ani počas a ani bezprostredne po nežiaducom správaní. Neodpovedajte verbálne ani emocionálne. Nepokúšajte sa nadviazať očný kontakt, na vašej tvári by nemalo dieťa vidieť váš hnev či frustráciu.

Nehovorte nič v duchu: „Rob si čo chceš, ja ťa len ignorujem", pretože to je opak ignorovania. Pamätajte na to, čo chcete od dieťaťa. Ak mu poviete, aby si upratalo svoju izbu, čo mu môže spôsobiť rovnakú bolesť ako ťahanie zubov, ignorujte hundranie a krik, ktoré to sprevádzajú. Ide o to, aby urobilo to, čo chcete. Keď sa začne opäť správať tak, ako má, vyzdvihnite to.

Kedy je dobré dieťa ignorovať?

Ak zlé správanie vášho dieťaťa pretrváva alebo sa zhoršuje napriek vašim snahám, ignorujte akýkoľvek druh vzdoru, nahnevané, drzé vyhlásenia vášho dieťaťa, keď sa vám vysmieva, napodobňuje vás, kričí alebo používa dookola slovo Nie. Snažte sa nevšímať si jeho dupanie, prevracanie očami alebo opičky na vašu adresu.

Kedy dieťa neignorujte

Neignorujte dieťa, ak pokračuje v hre i napriek tomu, že ste mu povedali, že má prestať a vykonať inú činnosť.  Vaše predstieranie nevšímavosti, spôsobí, že naďalej bude pokračovať v ignorovaní vašich príkazov. Keď sa vaše dieťa vrátilo k "dobrému" správaniu, pochváľte ho, neignorujte ho v tomto bode. Nikdy nepredstierajte ignoráciu, keď má vaše dieťa prejavy nebezpečného alebo deštruktívneho správania sa, ktoré by mohlo viesť k jeho zraneniu. Ak sa vaše dieťa nezvykne správať zle a má len horší deň a povie vám nepekné veci, neignorujte ho. Radšej sa s ním porozprávajte, aký malo deň a čo jeho hnev vyvolalo.

Čo keď sa snažíte svoje dieťa ignorovať a nefunguje to?

Kedykoľvek začnete dieťa ignorovať za správanie, za ktoré si v minulosti získalo pozornosť, vaše dieťa sa bude snažiť pritvrdiť a získať svoje. Nepoľavte! Ak budete predstierať ignoráciu, no nedotiahnete to do konca, veci sa skôr zhoršia, než zlepšia. Ak ste sa snažili plánovane ignorovať zlé správanie vášho dieťaťa a boli ste v tom dôslední, no výsledok sa nedostavil, je načase prejsť na inú výchovnú metódu.

Prečítajte si tiež:

Zbavte sa piatich návykov, ktoré kazia deti

Prečo by ste nemali biť svoje dieťa


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia