Lotosový pôrod – magické zdravotné účinky alebo nebezpečná prax?

Lotosový pôrod – magické
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Instagram
2017-05-24 13:32:45 |

Ešte donedávna bola placenta považovaná za odpad a po pôrode sa hneď oddeľovala od bábätka. V posledných rokoch však vynaliezaví rodičia našli pre ňu nové využitie.

Snaha o čo najprirodzenejšie pôrody každým rokom silnie a nový trend sa odráža aj v tom , že mamy prichádzajú so stále novými spôsobmi, ako vzdať hold skúsenostiam predkov. Jedným z nich je aj tzv. lotosový pôrod, populárny najmä medzi mladými rodičmi, ktorí majú záujem o duchovnejšiu alebo „metafyzickú“ skúsenosť.

Ide nielen o samotný pôrod, ale aj o popôrodné obdobie. Znamená to, že po pôrode bábätka nie je prestrihnutá pupočná šnúra a drobček zostáva vďaka nej spojený s placentou až dovtedy, kým pupočník prirodzene sám neodpadne. Prirodzené oddelenie nastáva po niekoľkých dňoch – od troch zhruba do jedného týždňa. 

Dôvodom rastúcej popularity lotosového pôrodu je všeobecne rozšírený názor, že ponechanie dieťaťa v spojení s placentou má neuveriteľné, takmer až „magické“ zdravotné výhody pre dieťa. To by malo z placenty čerpať potrebné živiny, čo po prestrihnutí pupočnej šnúry možné nie je. Ponechanie pupočnej šnúry má deťom pomáhať bojovať proti infekciám, ťažkej žltačke a chorobám imunitného systému tým, že ich udržiava spojené s materskou krvou.

„Aj po pôrode placenta naďalej čerpá kyslík do bábätka, najmenej po dobu piatich minút. Pokiaľ pupočná šnúra pulzuje, prenáša sa cez ňu nielen kyslík, ale aj ďalšie vzácne živiny, ktoré poskytujú dieťaťu optimálnu šancu na prežitie a rast,“ hovorí mamička Adele Allenová, ktorá lotosový pôrod absolvovala. „Keď pupočník hneď prerežeme, riskujeme stratu tejto vzácnej výmeny. Niektoré divoké zvieratá, ako sú napríklad aj naši najbližší príbuzní šimpanzi, to musia inštinktívne vedieť,“ dodáva.

Mnohí gynekológovia však krútia nad tým hlavou a varujú, že lotosový pôrod je z medicínskeho hľadiska riskantný a ako sa píše na portáli ATTN, dokonca aj z vedeckého hľadiska nesprávny. V podstate to znamená, že dieťa je spojené s nefunkčným orgánom. „Prečo by niekto, kto ovláda modernú mikrobiológiu, podporil ponechanie novorodenca v spojení  s mŕtvym tkanivom, je mimo môjho chápania,“ adresuje zástancom lotosového pôrodu gynekologička Jennifer Gunter. Naopak, ako zdôrazňuje, rozkladajúca sa placenta môže byť zdrojom infekcie. Podobne skepticky vnímajú lotosový pôrod aj mnohí jej kolegovia. „Ide o bizarnú prax bez zdravotného prínosu a so značným rizikom najmä pre možnosť masívnej infekcie,“ pridáva sa k nej gynekologička Amy Tuter.

Predpokladá sa, že lotosový pôrod je založený na tradičnej východnej medicíne. Odstrihnutie pupočnej šnúry je prax rozšírená v západných krajinách.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Toto ste možno o bábätku v brušku netušili

S prestrihnutím pupočnej šnúry počkajte

Fotogaléria


Foto: Instagram
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia