Toto je najnebezpečnejší čas na pôrod pre matku a dieťa

Toto je najnebezpečnejší čas
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2020-12-05 14:30:00 |

To, či bude váš pôrod bezpečný, nezávisí od toho, či rodíte cez deň alebo v noci, cez týždeň alebo počas víkendu, ale od toho, koľko hodín strávil pôrodník v práci.

S teóriou, že výsledky pôrodu výrazne závisia od toho, ako dlho je už pôrodník v práci, prišli odborníci z Texaskej univerzity v Austine. Najvyššie riziko veľkej straty krvi u mamy a nedostatočného prísunu kyslíka pre bábätko hrozí počas deviatej hodiny z 12-hodinovej pracovnej služby gynekológa. Vedci tvrdia, že práve v tomto čase si pôrodníci pre únavu najčastejšie nevšimnú slabé signály, ktoré by v inom čase ich mozog spracoval a zareagovali by na ne.

"Existujú rôzne štúdie o načasovaní pôrodov, ale nikto sa predtým nezaoberal, ako unavení sú lekári,“ hovorí doktor James Scott. Zaujímavé je, že vtedy, keď má pôrodník odpracovaných 8 až 10 hodín služby, reaguje najpomalšie a tak hrozí mame a dieťaťu najvyššie zdravotné riziko, ale to sa v poslednej časti 12-hodinovej zmeny znižuje. Logicky by sa dalo čakať, že vtedy bude únava najväčšia, reálne to však tak nie je. Podľa odborníkov to môže byť preto, lebo zložitejšie prípady už odkladajú pre kolegov prichádzajúcich do ďalšej zmeny a ich myseľ je uvoľnenejšia.


Tieto zmeny na tele môžete čakať po pôrode


Zisťovania odborníkov nepreukázali žiadne významné rozdiely v zdravotných rizikách medzi pôrodom cez deň a v noci, ani medzi jednotlivými dňami v týždni či medzi pôrodom cez týždeň a pôrodom cez víkend. Na bezpečnosť pôrodu nemá vplyv dokonca ani to, či je pôrodník mladý alebo starší a skúsenejší. Nemožno tiež povedať, že sú rizikovejšie prirodzené pôrody alebo cisárske rezy. Jediné, čo podľa texaských odborníkov reálne zdravotné riziká ovplyvňuje, je spomínaný počet odpracovaných hodín.

To, aby bábätko neprišlo na svet práve v deviatej hodine služby pôrodníka však môžeme ovplyvniť len ťažko, ak nejde o cisársky rez. Zostáva nám teda veriť, že práve ten náš si všimne aj tie najjemnejšie signály, nech už iba prišiel do práce, slúži práve deviatu hodinu alebo sa chystá domov.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia