10 životných lekcií, ktoré som sa naučila od detí

10 životných lekcií, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-04-26 09:30:00 |

Ako dospeláci neraz prežívame nervozitu, deti okríkame a nevenujeme im čas. Potom sa čudujeme ich správaniu a pýtame sa, kde sa to naučili...

Bohužiaľ, dnešná doba je veľmi stresujúca. V bežných dňoch pre rýchle tempo života, v posledných týždňoch pre koronavírusovú pandémiu a  obavy z jej následkov. A neraz na to doplácajú naše najcennejšie poklady – deti. To, že nie je každý deň nedeľa vieme všetci, ale rovnako by sme si mali byť všetci vedomí aj týchto 10 lekcií, ktorým nás učia naše deti.

1. Láskavosť je dôležitá

„Ľudia zabudnú, čo ste povedali, ľudia zabudnú, čo ste urobili, ale nikdy nezabudnú, aký pocit ste v nich zanechali,“ povedala raz americká poetka Maya Angelou a tieto slová naozaj platia. Stačí sa zamyslieť nad slovnými prestrelkami s partnerom, deťmi, súrodencami, kolegami či priateľmi. Spomínate si na slová, ktoré ste hovorili? Nie, nie tak celkom, možno vám napadne nejaká fráza. Určite nedokážete prerozprávať váš dialóg, ale určite sa vám vybaví emócia – hnev, smútok, rozladenie a podobne. Nikdy na to nezabúdajte! Dieťa si do života ponesie spomienky s nami spojené – ak budeme k nim láskaví a empatickí, presne takých si nás ako rodičov budú pamätať, ak sme denne nervózni a kričíme, raz budú spomienky na nás zase také... Každý sa občas cíti pod psa a je nervózny, ale mali by sme si dávať pozor, aby tie pozitívne emócie prevládali nad negatívnymi. Život je o empatii a láskavosť je tým najväčším darčekom, ktorý môžeme deťom dať.

2. Život nie je fér, ale to je v poriadku

Nie, život nie je fér. Každý z nás čas od času dostane od života aj takúto lekciu. Ale to je v poriadku. Aj u detí je to tak – keď synovi ťahám v obchode z malej bucľatej rúčky lentilky a poviem, že mu ich jednoducho nekúpim, roní slzy väčšie ako hrachy, stačí mu však v aute pustiť obľúbenú pesničku, oči sa začnú smiať  a opäť je všetko tak ako má byť. Nedovoľte deťom vydierať vás plačom a  buďte zásadoví, určite im tým nijako neublížite. 

3. Nezostávaj na plač sám/sama

Keď môj syn spadne, narazí hlavou do steny alebo si odrie lakeť a dole lícami mu stekajú slzy, nikdy nesmúti sám. Uteká sa schovať do náručia, či už môjho, otcovho alebo hoc aj babkinho. Toto by sme sa mali naučiť všetci. Najťažšie momenty v živote zvládneme jednoduchšie, keď ich zdieľame s niekým, komu dôverujeme. Netrpte sami.

4. Kto sa nepýta, nič sa nedozvie a nič nedostane

Koľkokrát nám „lezú na nervy“ nekonečné detské otázky: „Môžem zmrzlinu?“, „Môžeš mi kúpiť to autíčko?“, „Môžem sa pohrať na tvojom mobile?“, „Môžeš mi dať na obed čokoládu?“ a podobne. Obyčajne znie odpoveď NIE, no keď máme dobrú náladu alebo jednoducho občas ide len o taký spontánny okamih, odpovieme ÁNO. Deti akoby to intuitívne vedeli a napriek tomu, že im stokrát povieme, aby sa stále nepýtali na tie isté veci, urobia to aj po 101-krát.  A dobre robia – ten, kto sa v živote nepýta, nič sa nedozvie a nič nedostane.  

5. Peniaze a majetok nezaručia šťastie

Spomínam si na posledné Vianoce. Všetky darčeky sú otvorené, kartóny na veľkej kope, lesklé nové hračky po celej izbe a deti so smiechom vyhadzujú do vzduchu baliace papiere. Samozrejme, nové hračky ich potešili, no skutočné šťastie pre nich bolo to, že sme všetci spolku a oni sa len tak zo zábavy obhadzujú papiermi. Maličkosť... Ale presne z takých maličkostí sa skladá ozajstné šťastie a spokojnosť. Deti vnímajú život jednoducho, preto nájdu radosť aj v takýchto veciach na rozdiel od dospelých, ktorí už schopnosť tešiť sa z maličkostí stratili. Verte, peňazí a materiálnych vecí nikdy nebudete mať dosť...

6. Tvrdá práca stojí za to

Novorodenec, dojča či batoľa sú pracovité bytosti. Zamyslite sa nad všetkým, čo sa musia naučiť v takom mladom veku. Pred tým ako začnú chodiť, musia sa naučiť sedieť, plaziť, štvornožkovať... Neskôr prichádza reč, ktorej predchádza bľabotanie, čaká ich jemná motorika, hrubá motorika a kadečo iné. Tvrdá práca sa drobcom oplatí, naučia sa všetko, čo potrebujú. Je to úplne prirodzené, lebo iná cesta neexistuje.

To platí aj pre nás ako dospelých, rozdiel je iba v tom, že my sme už zleniveli a často hľadáme pohodlnejšiu cestu. V skutočnosti je však tvrdá práca jediným spôsobom, ako uspieť.

7. Nikdy sa neprestávaj učiť

Učenie nemusí znamenať len školské vzdelávanie, ale znamená aj to, že čítame knihy alebo noviny, zaujímame sa o dianie vo svete, rozprávame sa so skúsenejšími ľuďmi, cestujeme. Tak ako sa deti učia od nás, mali by sme aj my s otvorenou mysľou prijímať názory iných a vytvárať si na ne vlastný názor. Ten, kto sa snaží neustále získavať nové informácie a učiť sa chápe, že len takto môže rásť a zachovať si vitalitu.  

8. Buď úprimný/á

Deti sú tými najúprimnejšími stvoreniami na svete. Vždy sa od nich dozviete pravdu. Dospelí k sebe takí poctiví byť nedokážu. Úprimnosť neznamená silou mocou každého kritizovať a hľadať na iných chyby, ale skôr otvorene a s taktom povedať, ak nám niečo na vzťahu s tým druhým prekáža alebo naopak, čo sa nám na ňom páči.

9. Postoj k životu je to, čo nás charakterizuje

Môj syn je šťastné a bezstarostné dieťa nadšené životom. S výnimkou okamihov vyčerpania, keď ho prepadne nervozita, je to príjemný človiečik a je radosť tráviť s ním čas. To, čo z vás vyžaruje, je všetko. To, ako vidíte svoj život a svet, existuje vo vašej mysli. Nikto to nemôže zmeniť, to ste vy.

10. Žite život bez obáv, čo si myslia ostatní

Pokojne choďte dnes von v tom ružovom kabátiku a nebojte sa, čo si o vás kto pomyslí.  AleboDajte si ostrihať a zafarbiť vlasy tak, ako ste to vždy chceli alebo urobte nejakú šialenú vec, ktorá vás láka. Možno len toto vám chýba ku šťastiu. Byť sám sebou, bez výhovoriek. 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia