Aj „prehnané“ dojčenie môže uškodiť

Aj „prehnané“ dojčenie môže
Ilustračné foto
2017-03-17 12:01:37 |

Dojčenie je pre bábätko ideálne, to nikto nespochybňuje. Ak ste si však mysleli, že čím dlhšie budete dojčiť, tým viac budete dieťa chrániť, nie je to úplne tak.

Pre rozvoj imunity dieťatka má exkluzívne dojčenie význam do štvrtého mesiaca života. Každá mama, ktorá nemá zdravotné komplikácie alebo problémy reálne znemožňujúce dojčenie, by preto minimálne v tomto období mala dieťaťu materské mlieko dopriať. V útlom veku sa totiž jeho metabolizmus naštartuje na to, ako bude pracovať v dospelosti. Materské mlieko na rozdiel od umelých mliek, tzv. formúl, obsahuje omnoho väčšie množstvo rôznych zdraviu prospešných látok.

Medzi 4. a 6. mesiacom  existuje tzv. imunologické okno v tomto období nie je bábätko podľa pediatričky Eleny Prokopovej schopné na podnety zvonku zareagovať zle. Odborníci preto odporúčajú práve počas týchto dvoch mesiacov dať dieťaťu ochutnať alergény, napríklad kúsok arašidu. „Nejde o zavádzanie príkrmov, ale naozaj iba o ochutnanie,“ upozorňuje pediatrička. Ak sa metabolizmus dieťaťa v tomto období  na alergény pripraví, nemalo by v neskoršom živote alergiami trpieť. Tvoria sa antigény, ktorých sa po 6. mesiaci bude tvoriť ešte viac.

Exkluzívne dojčenie je vhodné do pol roka života dieťaťa

Aj po štvrtom mesiaci života dieťaťa by mama mala naďalej pokračovať v dojčení, lebo i keď už nemá vplyv na dlhodobú imunitu, ovplyvňuje aktuálnu imunitu a samozrejme má výživovú hodnotu. Po prvom roku života plní dojčenie úlohu blízkeho kontaktu medzi matkou a dieťaťom. 

Odborníci varujú mamy, aby „nenaťahovali“ exkluzívne dojčenie dlhšie ako do šiesteho mesiaca života dieťaťa! Vtedy treba začať so zavádzaním príkrmov. „Je dokázané, že ak mamy začnú s príkrmami neskôr a výlučne dojčia napríklad do ôsmeho mesiaca, deti majú vyššiu tendenciu trpieť v budúcnosti astmou,“ vysvetľuje Prokopová. Podľa najnovších štúdií totiž v materskom mlieku chýbajú ďalšie zložky, ktoré v tomto období dieťa pre správny rozvoj potrebuje.


TIP: Ako zabezpečiť zdravý vývoj malých objaviteľov? Takto im dáte to najlepšie!


S kravským mliekom sa netreba ponáhľať

Keď máte dosť mlieka a chuť dojčiť dlhšie ako odporúčané dva roky, v žiadnom prípade by ste nemali  prejsť od materského mlieka priamo ku kravskému, ktoré obsahuje množstvo antigénov. Pre detský organizmus je to veľký šok. Kravské mlieko neobsahuje dostatok železa, minerálov a vitamínov na to, aby pokrylo všetky potreby dieťatka. Navyše, detské obličky dozrievajú okolo druhého roku života a čisto bielkovinová nálož v kravskom mlieku môže byť veľmi zaťažujúca.

Ako vhodný postup pediatrička odporúča prvý polrok výlučne dojčiť s ochutnaním alergénov medzi 4. a 6. mesiacom života, po 6. mesiaci popri dojčení začať zavádzať príkrmy a mliečne kaše. Mama by sa mala rozhodnúť pre niektorú z formúl ponúkaných na trhu, lebo ide o niečo medzi materským a kravským mliekom. „Popri tom, ako trvá ochranný vplyv dojčenia, ja takto dieťa učím prijímať veľké množstvo antigénov kravského mlieka,“ ozrejmila Prokopová. Je to podľa nej lepšie riešenie ako dojčiť a potom zrazu v dvoch rokoch prejsť priamo na kravské mlieko s množstvom antigénov. Pripravené kaše s tzv. umelým mliekom sú v tomto prípade veľmi dobrým riešením.

„Keď zavediem kašu a dieťa reaguje zhoršením ekzému alebo sa objavia prejavy atopie, tak mu kravské mlieko v žiadnom prípade nedám,“ približuje. Neznamená to však podľa nej, že by kravské mlieko nebolo dôležité. Naopak, je, ale treba sa k nemu dopracovať postupne.

Kravské mlieko ako také zavádzame do výživy dieťaťa zhruba od 10. mesiaca života v podobe jogurtov a syrov, od jedného roka ho pridávame do varenia. Medzitým však stále dojčíme a dávame dieťaťu mliečne kaše zarobené umelým mliekom. Materskému mlieku sa chuťou veľmi približuje napríklad Sunar obsahujúci mliečny tuk. Spoločnosť prišla v týchto dňoch na trh aj s novinkou Sunar 4, ktorý je určený deťom od 24 mesiacov.

Kozie mlieko do výživy drobčeka nepatrí

Rovnako ako kravské mlieko, deťom dom troch rokov by sme nemali dávať ani kozie, ktoré má dokonca ešte aj oproti kravskému väčšiu molekulu bielkoviny a môže výrazne poškodiť vyvíjajúce sa obličky. „Tie si môžeme predstaviť ako sitko. Prepustí všetko čo potrebuje, to zlé ide do moču, to dobré zostáva v krvi. No a keď tá veľká bielkovina v krvi ide do toho sitka, poškodí ho,“ vysvetľuje Prokopová zjednodušene dôvod, prečo nie je kozie mlieko, o ktorom sa inak hovorí ako o veľmi zdravom, vhodné na konzumáciu pre deti do troch rokov. To isté platí podľa nej aj o rôznych rastlinných mliekach, ako je sójové, ryžové a podobne, ktoré sú v súčasnosti veľmi populárne. Pediatrička pripomína, že nejde v skutočnosti o mlieka, lebo neobsahujú živočíšnu bielkovinu. Deťom sa vyvíja mozog a vtedy potrebujú tuk. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Silikónové prsia a dojčenie: Ide to dokopy?

Dojčíte? Lieky užívať môžete, ale neriaďte sa internetom

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia