Pôrody: Prispeli ste aj vy svojou kvapkou k rekordnej vlaňajšej pôrodnosti?

Pôrody: Prispeli ste aj
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2017-02-16 17:30:59 |

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku, zaznamenala vlani rekordné množstvo pôrodov.

Na troch gynekologicko-pôrodníckych klinikách UNB porodilo v minulom roku 8129 žien, čo je o 200 viac ako rok predtým. V histórii nemocnice, kde sa v priemere denne narodí 23 detí matkám z celého Slovenska, ide o najvyšší počet pôrodov!

„Rodičkám a novorodencom poskytujeme komplexnú a  vysokošpecializovanú odbornú starostlivosť, aj preto si zrejme vyberajú naše nemocnice. V budúcnosti sa chceme sústrediť na zvyšovanie kvality tak služieb, ako aj prostredia, v ktorom mamičky privádzajú na svet svoje bábätká," uviedol generálny riaditeľ UNB Miroslav Bdžoch. Najväčšia nemocnica sa okrem prirodzených pôrodov špecializuje na rizikové rodičky, komplikované gravidity, operácie v tehotenstve, viacpočetné gravidity, vývojové chyby a aj na starostlivosť o nedonosených novorodencov vrátane kriticky rizikových stavov. Vlani sa v UNB narodilo 109 dvojičiek a päť trojičiek. Najmenšie bábätko, ktoré sa podarilo zachrániť, nevážilo ani pol kilogramu.

Gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké pracoviská má UNB v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda, v Nemocnici akad. L. Dérera a v Nemocnici Ružinov. Súčasťou je aj centrum reprodukčnej medicíny pre páry s poruchami plodnosti, jediné neprivátne na Slovensku, a tiež unikátne centrum pre trofoblastovú chorobu, ktoré sa špecializuje na nádorové ochorenia vznikajúce z gravidity. „Patríme k špičke na Slovensku a naše tri pracoviská sa môžu v odbornosti porovnávať so zahraničím," doplnil Bdžoch.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Pôrodné asistentky aj v domácom prostredí

K týmto známym osobnostiam priletel bocian v roku 2016

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia