Sedem varovných signálov, že v manželstve máte problém

Sedem varovných signálov, že
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-05-31 09:35:00 |

Je vaše manželstvo v problémoch? Pohŕdanie, závislosť a žiadny sex sú niektorými zo znakov, že váš vzťah smeruje ku koncu.

Kedysi ste jeden bez druhého nevedeli dýchať, milovali ste na sebe úplne všetko a tešili ste sa na spoločnú budúcnosť. Dnes sa váš život točí okolo detí, máte plnú hlavu rôznych starostí, v súčasnosti znásobených celosvetovou pandémiou koronavírusu, ktorá sa výrazne podpísala na kvalite života mnohých rodín a ani neviete ako prišlo k tomu, že ste sa s partnerom úplne odcudzili. Mnoho vzťahov zaťažkávacie skúšky, ktoré prináša život, a najmä život s deťmi, nezvládne.

Občas ten pocit doľahne takmer na každého a rozmýšľa, či má vzťah, v ktorom žije, ešte nejaký zmysel. Priority sú inde, všetko sa točí okolo detí, logistiky s nimi spojenej, peňazí, zabezpečenia, práce a na rozvíjanie vzťahu je nejako málo priestoru. Niekedy sa partneri tak odcudzia, že si už ani nemajú čo povedať a nedokážu nájsť nič príjemné, čo by ich spájalo. O tom, či smerujete k rozvodu alebo len máte „ťažšie obdobie“ vám môže napovedať aj sedem varovných signálov. Kým niektoré sú jasné na prvý pohľad, iné sú veľmi nenápadné, no stoja tiež za pozornosť.

Jedným z najväčších varovných príznakov je nezáujem o sex. Ak partner stratil chuť na sex a intímnosti, znamená to problém. Vyhovárať sa na deti, únavu či veľa práce možno občas, no ak je to príliš často, niečo nie je v poriadku.

Ďalším varovným signálom je zneužívanie - fyzické, emocionálne alebo verbálne. Niekedy si uvedomíme až neskoro, že náš vzťah nie je úplne normálny. Najmä vtedy, ak sú v tom už aj deti, nemali by ste žiadnu formu zneužívania nechať zájsť ďaleko. Čím skôr to začnete riešiť, tým máte väčšiu šancu, že vás partner nestiahne na dno. Takýto vzťah nikdy nevydrží, iba predlžujete trápenie celej rodiny.


Chcete si zmeniť po rozvode priezvisko?


Niekedy sa až neskôr ukáže, že partner trpí neliečenou poruchou osobnosti. Ak sa jeho povaha úplne zmenila a niekedy sa vám zdá, že ho nepoznávate, môže to byť práve tento prípad. Je to signálom toxického vzťahu, s ktorým treba niečo robiť. Nejde iba o vás, ale aj o deti...

Vrahom manželstva je tiež nevera a to najmä vtedy, ak nejde o jednorazové pošmyknutie. Klinická psychologička Melissa Keogh tvrdí, že raz sa to môže stať každému a nemusí to znamenať ohrozenie vzťahu. Ak sa však takéto správanie opakuje, vzťah to neprežije. Vtedy už totiž nejde iba o neveru ako takú, ale aj s tým spojené klamanie a podvádzanie.

Ďalším problémom, ktorý ničí vzťah, je závislosť. Akákoľvek. Na hazardných hrách, na alkohole, na nákupoch, ale aj na deťoch. Ak sa upnete na potomstvo a zabudnete na to, že ste nielen mama, ale aj manželka, vzťah postupne pochováte.

Veľmi zlým znamením pre vzťah je pohŕdanie. Podľa psychologičky sú pocity opovrhovania tým druhým výrazným znamením, že začína koniec... Ak niekým naozaj pohŕdate, len ťažko dokážete s ním zostať v jednom vzťahu.

 
 

Menej výrazným, no tiež varovným signálom, že vzťah veľmi trpí, je neschopnosť vyvolať si v spomienkach šťastné chvíle, ktoré ste spolu s partnerom prežili. Nájdite si niekoho na opatrovanie detí a vyrazte si sami dvaja niekam aspoň na víkend. Zistíte, či si máte čo povedať, či je tam ešte nejaká „iskra“ alebo nie. Ak si spomeniete na začiatky vášho vzťahu a nedokážete na to myslieť s láskavosťou a úsmevom, potom ste na ceste k rozchodu.


Sedem varovných signálov, že smerujete k rozvodu:

 


. nezáujem o sex

. zneužívanie

. neliečená porucha osobnosti

. nevera

. závislosť

. pocity opovrhovania

. neschopnosť vyvolať si pekné spomienky zo spoločnej minulosti

 

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia