Výsyp na tele a teplota: Syndróm ústa-ruka-noha útočí

Výsyp na tele a
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2017-07-09 00:01:34 |

Naše mamy hovoria, že o niektorých chorobách dnešných detí ani nechyrovali. Jednou z nich je syndróm ústa-ruka-noha, ktorý má sezónu práve teraz v lete.

Ak sa vaše dieťa „vysype“ okolo úst, na dlaniach a na chodidlách, pravdepodobne sa nakazilo práve vírusom spôsobujúcim syndróm ústa-ruka-noha. Ochorenie obvykle sprevádza mierne zvýšená teplota, nechutenstvo a apatia. Aj keď pohľad na pokožku dieťaťa nie je práve vábny, je to bežná detská choroba, ktorá je pomerne neškodná. Netreba podávať antibiotiká a prijímať zvláštne opatrenia. Dieťatko by však určite nemalo chodiť do kolektívu, lebo choroba je vysoko infekčná. Tiež je vhodné poumývať hračky, s ktorými sa dieťa hralo, ako aj celú domácnosť s pridaním dezinfekčného prostriedku.

Najčastejšie sa deti touto chorobu nakazia v lete na ihrisku, na kúpalisku, v herniach, obchodných domoch, v kine a na podobných miestach, kde sa zdržuje viac ľudí. Kým v zime je nákaza týmto ochorením netypická, na jar a v jeseni sa s ňou môžete stretnúť tiež, aj keď menej často ako v lete. Šíri sa kvapôčkovou infekciou, prostredníctvom špinavých rúk, ktoré si dieťa neumyje napríklad po použití toalety či po hre na verejnom pieskovisku a priamym stykom s nakazeným. Inkubačná doba je pomerne krátka – tri až šesť dní. Pôvodcom sú enterovírusy, najčastejšie je to Coxsackie A16. Nákaza sa nevyhýba ani dospelým a je možné, že keď sa prejaví u detí, výsev sa objaví aj u ich rodičov či iných dospelých, ktorí sú s nimi v kontakte. Najčastejšie ňou však trpia batoľatá a predškoláci.

Príznaky

Najskôr sa zvyčajne objaví zvýšená teplota, dieťa môže mať bolesti v krku, prestane mu chutiť jesť, sťažuje sa na bolesti brucha a celkovo je malátnejšie a apatickejšie ako obvykle. Ako prvé sa objavia vyrážky okolo úst, na perách alebo v ústach v podobe bolestivých áft. Nasledujú drobné vyrážky na dlaniach a chodidlách, ktoré dosť svrbia a bolia. Choré dieťa tiež cíti ako mu ruky či nohy brnia.

 

Liečba

Ochorenie trvá 7 až 10 dní a nepodávajú sa pri ňom žiadne špeciálne lieky. Je potrebné zvýšiť dávky vitamínu B a C. Svrbenie pokožky je vhodné tlmiť antihistamnikami (Fenistil) a na svrbiace miesta prikladať studené obklady, ľad alebo natierať jemným hydratačným krémom. Niektorí lekári odporúčajú tiež použitie tekutého púdru. Dbajte na zvýšený príjem tekutín a dostatok ovocia a zeleniny v strave. Dieťa by sa malo úplne vyhýbať slnku a viac oddychovať.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Dvanásť symptómov, ktoré by ste nemali ignorovať

Toto ste vedeli? najviac mikróbov sa drží medzi prstami

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia